De Koetshoeve - Schoolweg 31 - 7924 PL  Veeningen (Drenthe) - T 0528 391300 - M 06 81898225 - info@koetsierwijnkopers.nl
Tokaij Aszu Koetsier Wijnkopers
Tokaj Kereskedoház

De Tokajiwijnen uit Hongarije zijn stroperig en zoet, gemaakt van overrijpe druiven, die men heeft laten verdrogen waardoor een geconcentreerd sap wordt verkregen. Naar gelang de zoetheid wordt de wijn gewaardeerd met 3 t/m 6 punten. Hoe hoger het aantal punten (puttonyos) hoe zoeter de w ijn. De Tokay wordt op een speciale wijze bereid en is ontstaan in de 17e eeuw toen een grootgrondbezitster de oogst van de druiven opschoof naar een later tijdstip. Tokaj Kereskedoház is de grootste wijngaard in het historische Tokaj wijngebied.Een Tokaji Aszu kan zeer oud worden. De oudste die te koop is bij Tokaj Kereskedoház komt uit 1940

Hoe wordt de zoetheid bepaald

De puttonyos is een houten draagzak die de maat bepaald. In een puttonyos kunnen ongeveer 25 kg overrijpe druiven. Vervolgens gaan er meerdere puttonyos in 136 liter droge wijn om zoete wijn te verkrijgen door restsuiker. Deze restsuikers varieren van 60 gram per liter tot meer dan 180 gram per liter. De wijn wordt gewaardeerd met 3 t/m 6 punten ( dus 75 -150 kg overrijpe druiven).
Eén Tokaji heeft echter heeft 175 kg druiven en zou dus 7 punten moeten krijgen. Deze speciale wijn heeft een speciale naam: Tokaji Aszu Eszencia.

Tokaji Aszu 3 puttonyos 1991   50 cl.
Restsuiker 75,5 g/l

Tokaji Aszu 5 puttonyos 1990   50 cl.
Restsuiker 120 g/l

Tokaji Aszu 6 puttonyos 1988   50 cl.
Restsuiker 160,6 g/l

Tokaji Aszu Eszencia 1993   50 cl.
Restsuiker 176 g/l
HONGARIJE